Ανακοινώσεις

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σύντομο Ιστορικό
Στον αύλειο χώρο του 59ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης λειτουργεί το Παρεκκλήσιο Αγίων Τριών Αυταδέλφων Μαρτύρων, Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας. Το εκκλησάκι αυτό έκτισαν το 1920 Έλληνες πρόσφυγες απο το την περιοχή των Γανοχώρων της Ανατολικής Θράκης που ήρθαν στα μερη αυτά το 1914. Σε αυτό βρισκόταν η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης μεχρι το 1961 οπότε και κτίστηκε ο καινούργιος και μεγαλύτερος Ναός αφού πλέον το παρεκκλήσιο δεν μπορούσε να εξηπυρετήσει τις λειτουργικές ανάγκες της ενορίας.

Εορτάζει την 16η Απριλίου, με πανηγυρικό εσπέρινο, περιφορά της εικόνας των Τρών Μαρτύρων στα όρια της ενορίας και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
 
Βίος Αγίων τριών Αυταδέλφων Μαρτύρων,
Αγάπης Ειρήνης και Χιονίας
Ήταν και οι τρεις αδελφές και πνευματικά βλαστάρια της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης. Οι ψυχές και των τριών παρθένων ήταν στολισμένες με πολλά χριστιανικά χαρίσματα. Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών επί Μαξιμιανού, οι τρεις αδελφές κατέφυγαν σε κάποιο ψηλό βουνό. Η κρυψώνα τους, όμως, ανακαλύφθηκε. Το έτος 304 μ.Χ. συνελήφθήσαν και τις έφεραν μπροστά στον άρχοντα Δουλσήτιο. Αυτός με κάθε τρόπο προσπάθησε να τις κάνει να αρνηθούν το Χριστό. Αυτές, με όπλα τις αρετές που είχαν, ομολογούσαν Χριστόν Εσταυρωμένον. Τότε, η Αγάπη και η Χιονία πέθαναν, αφού τις έριξαν στη φωτιά. Η Αγία Ειρήνη αφού κλείσθηκε σε πορνείο (κανένας δεν τόλμησε όμως να την ενοχλήσει), βρήκε μαρτυρικό τέλος, από το βέλος που της έριξε ένας στρατιώτης.
Τα ιερά λείψανα που απέμειναν από την πυρά συνελέγησαν από ευλαβείς Χριστιανούς και ενταφιάσθηκαν δυτικά της πόλεως, σε μικρή απόσταση από τα τείχη. Εκεί ανεγέρθηκε ένας ναΐσκος στην αρχή, που αργότερα έγινε μεγαλύτερος.  ΠΗΓΗ

Εκτενέστερος βίος 
 
Απολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ὡς αὐτάδελφοι Κόραι καὶ οὐρανόφρονες, πρὸς εὐσέβειας ἀγῶνας ὁμονοούσαι καλῶς, τὸν ἀρχέκακον ἐχθρὸν κατεπαλαίσατε, Χιονὶα ἡ σεμνή, σὺν Ἀγάπη τὴ κλυτή, Εἰρήνη ἡ πανολβία. Καὶ νῦν Χριστὸν δυσωπεῖτε, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.